Składniki:
- 4 czubate łyżeczki kawy mielonej
- kilka łyżeczek wódki
- 25 ml czerwonego wytrawnego wina
- cukier do smaku
Kawę parzymy w ekspresie nisko lub wysokociśnieniowym (ja mam niskociśnieniowy- i taki polecam). Gotową kawę należy przelać do rondelka, wlać wino, dodać cukier (według uznania). Mieszając od czasu do czasu zagotować. Na koniec dodać wódkę. Następnie gorącą kawę rozlać do filiżanek i natychmiast podać.
Ania
Szczerze mówiąc pierwszy raz w życiu widzę taką kawę. Brzmi interesująco i z pewnością kiedyś ją sobie zrobię, ale muszę mieć urlop do tego, bo póki co nie ma możliwości, żebym sobie mógł pozwolić na "wkładkę". Pozdrawiam serdecznie i czekam na kolejne Twoje przepisy :)
OdpowiedzUsuń