PitaPata Dog tickers

4 lutego 2010

Kawa po rosyjsku

Chodzi za mną od tygodnia kawa z wkładeczką. Taka na poprawę humoru w zimowe popołudnia. Przypomniał mi się przepis na kawę po rosyjsku. Oczywiście istnieje kilka wersji tego specjału. Ja preferuję taki:

Składniki:

  • 4 czubate łyżeczki kawy mielonej
  • kilka łyżeczek wódki
  • 25 ml czerwonego wytrawnego wina
  • cukier do smaku

Kawę parzymy w ekspresie nisko lub wysokociśnieniowym (ja mam niskociśnieniowy- i taki polecam). Gotową kawę należy przelać do rondelka, wlać wino, dodać cukier (według uznania). Mieszając od czasu do czasu zagotować. Na koniec dodać wódkę. Następnie gorącą kawę rozlać do filiżanek i natychmiast podać.

Ania

1 komentarz:

  1. Szczerze mówiąc pierwszy raz w życiu widzę taką kawę. Brzmi interesująco i z pewnością kiedyś ją sobie zrobię, ale muszę mieć urlop do tego, bo póki co nie ma możliwości, żebym sobie mógł pozwolić na "wkładkę". Pozdrawiam serdecznie i czekam na kolejne Twoje przepisy :)

    OdpowiedzUsuń